Esküvői fotós keresés

Nos, ez egy kényes téma. Rengeteg ajánlatkérés érkezik hozzánk, amelyekre rendszerint tíz órán belül válaszolok. Természetesen nem lehet mindenki a mi ügyfelünk, aki nekünk ír, de természetesen annak is lelkiismeretesen válaszolok, aki már foglalt dátumra kér ajánlatot. Tizenkét éve vagyok esküvő fotós és végigjártam, amit végig kellett járni a szakmában... Kezdő voltam esküvő fotósként, de ez csupán az esküvő fotózásban volt kezdő korszak, mert a fotózásban nagy múlt volt már akkor is mögöttem.

Tehát „kezdő" esküvői fotósként az volt a fontos, hogy sok esküvő legyen a naptáramban, és nem is érdekelt igazán, ki és miért választ engem. Örültem, hogy a portfólió gyarapszik :)  Az első pár év rámutatott arra a fontos dologra, ami a mai napig meghatározó a munkámban: hogy az egyéniségemért, az én / mi képeinkért kérjenek fel. Aki a képeim miatt szeretne engem látni a kamera mögött, az biztosan olyan stílusú képeket szeretne, amilyeneket én készítek. Ezen megrendelőim többnyire esküvőn láttak dolgozni: Látták a levetített jegyes vagy éjféli slide show-kat, és már ott eldőlt, hogy nem is kér mástól ajánlatot a saját esküvője kapcsán. Olyanok is sokan voltak/vannak, akik nem voltak ott az említett esküvőn, de volt ott barátjuk, s így tőlük kapták az információt rólunk. A harmadik típusú megkeresés a hirdetések útján történik. Jelzem, ezekből van a legkevesebb szerződéskötés. Ennek egyetlen oka van... és azt az esküvő fotós szakma csak „exel táblázatos" menyasszonyoknak hívja... elismerem, hogy nem túl hízelgő az elnevezés, de emberek vagyunk... Sokan azt teszik, hogy harminc, ötven ajánlatot bekérnek, és szortírozzák a beérkezett ajánlatokat. Sajnos ezen menyasszonyok nem a képeimért, stílusomért kérnek ajánlatot: kizárólag az ár a döntő szempont. Legtöbbjük nem is nézi végig a képeket... Ilyenkor bizony kissé szomorú leszek... Végül azon kollégák, dekorosok, fotósok, zenészek keresnek meg, akikkel évek óta állunk lazább-szorosabb minkakapcsolatban.

Ami a lényege nem rövidre sikerült mondandómnak, esküvői fotóst elsősorban a képei miatt, másodsorban a természete, szimpátiája miatt keressétek (hiszen egész nap együtt lesztek),és valahol a végén persze számítson az ár is.

Gondold el, hogy amikor nagyi leszel, ezeket a képeket fogod mutatni az unokáknak, amelyeket mi készítettünk. Azt fogjátok érezni évtizedek múlva, amit a mi fotóink közvetítenek, ahogyan mi láttuk a Ti esküvőtöket...

András